



A Hands-On Workshop for Apple Growers

Champlain Valley: Thursday, March 31st, 8:30AM-12:30PM Miner Institute, 1034 Miner Farm Rd, Chazy, NY 12921

Upper Hudson Valley: Friday April 1st, 8:30AM-12:30PM

Saratoga County CCE Office, 50 W High St, Ballston Spa, NY 12020

A Laptop is REQUIRED

At this half-day workshop, learn the ins-and-outs of the NEWA system (Network for Environment and Weather Applications). NEWA is an online system that provides hourly and daily weather data, pest forecasting models, and crop production models, to help implement IPM practices on farms across the Northeast. You will learn how to efficiently navigate the NEWA interface, including how to get weather data, access station specific pages, and effectively utilize models for insects, diseases, crop thinning (carbohydrate model), and frost risk.

of Participants

Highlights

- Weather Data & Station Pages
- Degree Day model **NEW**
- Insect pest models
- Disease pest models
- Apple thinning model (Carbohydrate model)
- Frost risk maps
- RainWise Weather Stations

PRE-REGISTRATION IS REQUIRED! \$10 per person

Deadline: March 24th - Space is limited, register soon!

On-line: http://enych.cce.cornell.edu or

Mail: Send your registration form (below) to ENYCHP, CCE Rensselaer County, Agriculture & Life Science Bldg., 61 State Street, Troy NY 12180 or call 518-272-4210

For more program information please contact Anna Wallis at 518-410-6823 or aew232@cornell.edu

Navigating NEWA — Registration Form

Send Your Registration Form To: ENYCHP, CCE Rensselaer County, Agriculture & Life Sciences Bldg., 61
State Street, Troy, NY 12180.

Make shocks payable to "CCE ENYCHP"

Make checks payable to "CCE ENYCHP"

This event is \$10.00	
x \$10.00 =	Total

	" or raiticipants	x \$10.00 10tal	
Name (s)			
Business Name			
Address		City	Zip
Phone (in case o	f cancellation)	E-mail	

Navigating NEWA: A Hands-on Workshop for Apple Growers

Instructors:

Juliet Carroll, NYS IPM Program, Cornell Cooperative Extension Art Agnello, Dept of Entomology, Cornell University Kerik Cox, Plant Pathology & Plant-Microbe Biology Section, Cornell University

Sponsor:

Anna Wallis, Eastern NY Commercial Horticulture Program, Cornell Cooperative Extension

Agenda

The notation \rightarrow indicates a hands-on activity.

8:30 (30 min) Registration, DEC credit sign-in, set-up internet connections on laptops. Wallis

9:00 (40 min) Accessing NEWA Home Page, Main Menu and Weather information.

9:00-9:10 Main menu navigation → drop down menus. (10 min) Carroll

9:10-9:30 Weather data → Hourly data & Daily summary. (20 min) Carroll

9:30-9:40 Degree days → choose base temperature, DD calculator. (10 min) Carroll

9:40 (1 hr 50 min) Pest forecasts (historic and current mode).

9:40-9:50 Station Page access \rightarrow see how this uses estimated biofix. (10 min) Carroll

9:50-10:00 Apple Home Page → IPM resources, biofix table. (10 min) Carroll

10:00-10:50 Apple Insects → Degree day calculator. (10 min) Agnello

→ Obliquebanded leafroller – traps, spray windows. (20 min)

Agnello

→ PC – spray windows. (20 min) Agnello

10:50-11:30 Apple Diseases → Apple scab – ascospore maturity, infection events. (20 min) Cox

→ Fire blight – infection risk, strep sprays, shoot blight. (20 min) Cox

11:30 (30 min) Crop production (historic and current mode).

11:30-11:50 Apple thinning – estimating thinner rates. \rightarrow (20 min) Carroll

11:50-12:00 Apple frost risk maps. \rightarrow (10 min) Carroll

12:00 (10 min) About weather stations – handouts.

RainwiseNet dashboard, Troubleshooting, Get a weather station. (10 min) Carroll

12:10 (15 min) Open floor for discussion. All instructors

12:25 (5 min) Workshop evaluation.

12:30 Adjourn – safe travels.